Sherlock Friesians

Sherlockin tilukset

Sherlock on virtuaalitalli. Sherlock is a sim game stable.

Sherlockin tallikompleksi kohoaa keskeltä sumuisia nummia. Sumu tuntuukin seisovan täällä ympäri vuoden (helteellä ja pakkasellakin, hmm), muttei ole onneksi niin sakeaa, ettei eteensä näkisi. Maastoillessa tosin saattaa joutua hetkittäin olemaan tarkkana. Maastoilu tallilla tapahtuukin silmiä hivelevissä maisemissa (siis silloin kun sumulta sen näkee): vehreillä nummilla ja niityillä, ikivanhassa tammimetsässä tai meren rannalla. Kuulostaa hienolta, mutta todellisuus ei ole aivan näin luksusta.

Ilmasto täälläpäin on harvinaisen epävakaa. Useimmiten sataa vettä: tihkuna tai kaatamalla. Välillä näkee aurinkoakin, viisi minuuttia tai viisi viikkoa kerrallaan. Mereltä päin tuulee välillä navakasti, ja tämä on tosiaan vasta kesäsää. Talvella tilanne on toinen, kun sade voi olla räntää, lunta tai jo aiemmin tutuksi tullutta vettä. Pakkanen ei onneksi, yleensä, laske alle viiden asteen, joten sen suhteen pääsemme hieman helpommalla. Keväällä on odotettavissa tulvia lumien sulamisen ja runsaiden vesisateiden johdosta. Välillä mukaan puskee myös vihaisia kevätmyrskyjä, kun tuulet avomerellä oikein suuttuvat. Ne eivät kuitenkaan vedä vertoja syysmyrskyille, joissa hirmumyrskyä lähentelevä tuuli ottaa mittaa salamoinnista. Monipuoliseen ilmastoomme kyllä tottuu ja tuohan se tallin pitoon tietynlaista haastetta ja eksotiikkaa (= täällä on halpaa ylläpitää suurta luksustallia).

Kosteasta säästä johtuen olemme joutuneet panostamaan varsinkin tarhojemme ja ratsastuskenttiemme pohjiin. Kyseisen sään vuoksi meiltä löytyy myös suuri maneesi ja olemmepa harkinneet myös ratsastuskentän kattamista ainaisen vesisateessa rämpimisen vuoksi. Onneksi hevosia pääsee Sherlockissa liikkuttamaan myös maastossa. Ja silmää hiveleviä maastoja meillä riittääkin. Yksi maastopoluista johtaa myös meren rantaan.

Ranta tosin ei ole vaaleaa, sileää hiekkaa ja turkoosia vettä. Ranta on melko kivikkoinen, mutta hiekkaa riittää muutaman metrin leveydeltä aivan rantaviivan tuntumassa. Vesi ei ole turkoosia, vaan pikemminkin vihreää ja aallot piiskaavat rusehtavia vaahtopäitä rantaan. Rantaan, joka on täyttynyt vanhasta merilevästä, joten se ei suuremmin houkuttele uimareita. Joskus joku uhkarohkea hyppää veteen, mutta huonoin seurauksin. Virtaukset meressä ovat voimakkaat, joten hevosten uittaminen, eikä oikein omakaan uiminen, tule kysymykseen. Onneksi veden tuntumassa voi laukata, joten ihan hyödytön ranta ei ole.

Toki tallin arjen pyörittämisestä näinkin paljon eksotiikkaa tarjoavassa paikassa ei tulisi mitään ilman asiansa osaavaa henkilökuntaa. Tallin vastaavina tallimestareina toimivatkin hollantilaiset veljekset Geert ja Faas. Geert on veljeksistä vanhempi ja selvästi myös äkäisempi. Mies on silti äärettömän pitkämielinen, varsinkin hevosten suhteen. Geert on enemmän valjakkoajoon painottanut oman hevoskokemuksensa, kun taas pikkuveljensa Faas on henkeen ja vereen kouluratsastaja, eikä istuisi kuskinpukilla edes maksusta. Faas on muutenkin paljon kiivaampi ja räväkämpi persoona, kuin isoveljensä, mutta niinhän pikkuveljet yleensäkin. Tämä kaksikko pyörittää kuitenkin varmoin ja ammattimaisin ottein Sherlockia ja sen lukuisia muita työntekijöitä.

Sherlockin tallipäiväkirja