Das Chaos

Kartanon historia tähän päivään

Das Chaos on virtuaalitalli. Das Chaos is a sim game stable.

Das Chaos on 1690-luvun alussa rakennettu herttuan ja herttuattaren kartano joka nousi nopeasti täyteen kukoistukseen. Siellä eli, ja siellä myös kasvatettiin, ratsu- ja vaunuhevosia, sille kuului suuret määrät maita ja metsää. Muutaman kymmenen mailin päässä sijaitsi pieni kylä, jonka asukkaista suurin osa työskenteli herttualle. Onnelle ei näyttänyt tulevan loppua.

Kaikki kuitenkin muuttui 1694 herttuattaren kuollessa tapaturmaisesti. Rakkaan vaimonsa poismeno särki herttuan sydämen ja mies itse sairastui vakavasti. Herttua jätti tämän maailman vain neljä vuotta vaimonsa jälkeen, eikä heille jäänyt perillisiä. 1699 verojärjestelmä otti tilan ja sen maat haltuunsa ja muutama vuosi myöhemmin tila huutokaupattiin eräälle rikkaalle herrasmiehelle, joka muutti kartanoon. Ja satojen vuosien ajan kartanon asukkaat vaihtuivat, tilukset kutistuivat ja päärakennuksen kunnossapidosta tuli aina vain kalliimpaa. 1990-luvulla tila jäi tyhjäksi. Kartanon perineet omaiset olivat lapsettomia ja vanhoja jo itse, eivätkä halunneet ottaa vastaan moista perintöä. Niinpä se siirtyi valtion omistukseen ja koska niin suurelle tilalle ei ollut ottajia, jäi se tyhjilleen ja odottamaan.

Ja odotettuaan riittävän kauan, tämä kummitusmaisen ulkomuodon saanut kartanon irvikuva vihdoin löysi riittävän hyväuskoisen ostajan. Nimittäin vanhaa rahaa omistavan ja uutta rahaa naineen miljonäärieukon, Chaorita von Hellgrenin ja tämän aviomien Nicholas von Hellgrenin, sekä heidän aikuisen poikansa Leonard von Hellgrenin. Chaorita, tuttujen kesken Chao, rakastui tilaan samantien sen nähdessään ja allekirjoitti kaikki ostopaperit ilman sen suurempia tutkailuja – ja se osoittautuikin melkoiseksi mokaksi, joka vaivaisi omistajaperhettä vielä vuosia.

Kartanon päärakennuksen ensimmäinen kerros valmistui asumiskuntoiseksi 2010-luvun alussa. Silloin Chaorita itse muutti tilalle pitääkseen silmällä laajojen remonttitöiden edistymistä. Toisen kerroksen remontin alkaessa ryhdyttiin samanaikaisesti purkamaan vanhoja tallirakennuksia. Osa historiallista tallimaisemaa yritettiin parhaan mukaan säästää, mutta tallit olivat jo maatuneet niin huonoon kuntoon vuosikymmenten saatossa, että jäljelle niistä jäi vain joitakin kivijalan rippeitä. Kun kartanon toinen kerros saatiin asuttavaan kuntoon, siirrettiin Chaon makuuhuone toiseen kerrokseen, ja tämän työhuone pohjakerrokseen eteishallin, ruokasalin, keittiön, oleskeluhuoneen ja kirjastohuoneen joukkoon. Samaan aikaan Chaon aviomies Nicholas ”Nick” ja Leonard ”Leo” muuttivat tilalle Chaon seuraan.

Vuonna 2020 modernit tallirakennukset ja kilometritolkulla aitaa oli noussut kartanon tiluksille. Chaoritan nimen pohjalta kartano sai uuden nimensä, Das Chaos. Ja ensimmäiset hevoset pääsivät muuttamaan tilalle. Hevoset asettuivat helposti – ja varsin nopeasti – tallin tiluksille ja sen arkeen. Arjen hoitamista helpottamaan palkattiin tietenkin tallimestari, eikä kukaan ollut riittävän taitava johtamaan Chaon ehdotonta silmäterää, kuin alunperin Espanjasta raahattu hevosmies Pablo, joka oli hoitanut Chaon hevosia jo miltei kymmenkunta vuotta. Pablo muutti pysyvästi asumaan hälle rakennutettuun vierastaloon, joka sijaitsee hieman syrjemmässä kartanosta itsestään (Pablon itsensä toiveesta, ei siksi että Chao tahtoisi työntää miehen näkymättömiin). Pablon lisäksi palkattiin tilalle suuri joukko erilaisia miehiä ja naisia hoitamaan ja kilpailuttamaan tilan jalostushevosia.

Vuonna 2021 tila alkoi olla valmis. Kartanon kolmas kerros vihittiin käyttöön ja sen varasikin pariskunnan poika, Leo, itselleen. Samalla avattiin tallille myös uusi kenttä, vanhan pienemmän lisäksi, vihittiin nurmikenttä kilpailukäyttöön, sekä saatiin maneesin katto viimein paikoilleen. Tila on siitä asti jatkanut arkeaan moderneissa puitteissa vanhan kartanon varjossa.

Tallipäiväkirja