Pawhill Once Upon A Crime

KTK-I, VV-I


Kuva © Yksinoikeudella.

Pawhill Once Upon A Crime on virtuaalihevonen.

Nimi Pawhill Once Upon A Crime Kutsumanimi Onni
Syntymäpäivä 15.10.2019 Ikääntyminen 84pv = 1v (nyt 6.9v)
Rotu Shetlanninponi Sukupuoli ori
Väri Ruunikonkimo Säkäkorkeus 98cm
PainotusValjakkoajo Koulutustaso Noviisi valjakko, He C
Rekisterinumero VH20-017-0145 Palkinnot KTK-I, VV-I
Omistaja Chao (VRL-02415), Vermont (VERM7728) Kasvattaja Käpälämäen ponitalli

#6964
Pawhill Once Upon A Crime täyttää 3v 23.06.2020 ja 4v 15.09.2020

Onni ei ole aina ollut aivan nimensä mukainen. Ori on nuorempana harrastanut varsin paljon tuhoamista ja kiusantekoa. Eikä aivan kaikista huonoista tavoista ole vieläkään päästy eroon. Vanhemmiten ori tuntuu toki hieman rauhoittuvan, valitettavaa toki on, että Onnin ego tuntuu vain jatkavan kasvamistaan, mitä vanhemmaksi poni itse tulee. Onnissa on asennetta vaikka muille jakaa. Pienestä koostaan huolimatta herra tykkää kukkoilla muille oreille varsin suureen ääneen, vaikka vastustaja olisikin yli puoli metriä oria itseään korkeampi ja monta sataa kiloa painavampi. Ilmeisesti Onni on sitä mieltä, että se päihittää kenet vain. Välillä oriin ego myös pursuaa yli pienestä miehestä ja silloin otetaan uskaliaasti yhteen myös ihmisten kanssa. Silloin saattaakin löytää hampaat takamuksestaan tai huomata oriin lepuuttavan omaa kinttuaan hoitajansa varpaiden päällä. Yleensä Onnin kanssa selviää näistä tilanteista vakavamielisellä keskustelulla, sillä orilla on kuitenkin suhteellisen terve kunnioitus ihmistä kohtaan. Samaa ei voi sanoa tallin muista poneista.

Ruualle Onni on aivan yhtä perso, kuin muutkin ponit, joihin allekirjoittanut on koskaan törmännyt. Sen vuoksi oriin kouluttaminen ja näyttelyttäminen onkin ollut varsin helppoa, koska Onnikin unohtaa hetkeksi aikaa jättimäisen egonsa ja kukkoilemisen tarpeensa, kun sille vilauttaa makupalaa näyttelykehässä. Eikä ori ole mahavyöstä moksiskaan, jos etupäässä on joku, joka työntää herraan nameja sitä mukaa, kun vyö kiristyy. Juoksutuksen opettelussa Onni tuotti ihmisille vaikeuksia, koska miksi poni liikkuisi eteenpäin, jos se ei suoranaisesti hyödytä häntä itseään. Mutta riittävästi aikaa ja hermoja, niin Onnikin alkoi hiffata, että palkinto juoksutuksesta odottaa tallissa, kun hommat on hoidettu. Toki vielä tänäkään päivänä oriin juoksuttaminen ei ole täysin mutkatonta - eikä miellyttävää. Sen vuoksi sitä vältellään mahdollisimman pitkään. Sen sijaan ohjasajossa Onni on aivan haka. Siinä oriilla on jo työmoodi päällä ja se toimii ajatuksenlukijan lailla.

Ajaessa Onni on todellinen työmyyrä. Se tykkää tehdä hommia, se tykkää vetää asioita perässään. Silloin oriista kumpuaa esiin aivan uudenlainen olento. Se ei pistä hanttiin, vaan oikeastaan kaikki käy, kunhan vain saa mennä eteenpäin. Peruutuksien ja pysähdysten kanssa vaaditaankin jo sitten ajurilta ihan erilaista tarkkaavaisuutta, ettei ori pääse lipsumaan innosta puhkuen eteenpäin kohdassa, jossa kuuluisi liikkua taaksepäin. Toki Onni ei ajaessa ole myöskään kaikkein kärsivällisin kaveri, vaan sitä saa tuon tuostakin rauhoitella, jottei se vain puksuttaisi yli-innokkaan höyryjunan lailla läpi kaikesta mitä eteen tupsahtaa. Toki rautaisen varmalla otteellaan kulkiessa Onnin kanssa on huippua maastoilla. Ori ei turhia säikähtele, tai odottele, vaan sen maastomatkanteko on reipasta ja tasaista. Jos Onni nyt välillä on vähän rasittava kiusankappale käsitellä, niin sille voi kyllä antaa kiesien pukilta paljon siitä anteeksi, sillä onhan se nyt ihan huippu ajoponi.

Sukutaulu

» Isälinja: Out Of The Jukebox - evm
» Emälinja: Exotic Birds Do Not Tweet - evm

Suvun pituus on 1 polvea virtuaalimaailmassa!

i. Out Of The Jukebox
Ruunikonkimo, 102cm, she
ii. Looks To Thrill, evm
mkm, 101cm, she
iii. Tuntematon ori
iie. Tuntematon tamma
ie. Tiers Of Joy, evm
rnpäist, 104cm, she
iei. Tuntematon ori
iee. Tuntematon tamma
e. Exotic Birds Do Not Tweet
Rautias, she
ei. Bold Boundaries, evm
rnkm, she
eii. Tuntematon ori
eie. Tuntematon tamma
ee. Peach Side Babe, evm
rt, she
eei. Tuntematon ori
eee. Tuntematon tamma

[Näytä sukuselvitys]

Huomaathan, että jos orilla on sukuselvitys, sen saa kopioida sen omille jälkeläisille ja niiden jälkeläisille (jne) (© Chao)!

Jälkeläiset

Syntymäaika Varsa Emä Status
02.01.2021o. Deepcrimed VermDeep Sky Vermoma
17.01.2021o. V. Fairytale Gone Bad (VH21-017-0035)Lallys Shake The Sugar Tree (VH20-017-0310)toisen

Pawhill Once Upon A Crime on käytössä jalostukseen myös ulkopuolisille. Kysy lisää lähettämällä sähköpostia. Toivomme, että kaikki jälkeläiset rekisteröitäisiin mahdollisimman pian syntymän jälkeen, jotta mahdolliset ominaisuuspisteet voivat periytyä. Virallinen jälkeläislista löytyy rekisterisivulta. Tätä oman sivun listaa päivitetään etupäässä tallin omien kasvattien osalta.

Kilpailutulokset

Pawhill Once Upon A Crime kilpailee porrastetuissa, ja periyttää siten rekisteröidyille jälkeläisilleen allaolevan taulukon mukaan ominaisuuspisteitä. Tarkempaa tutustumista varten orin rekisterinumero ja rekisterisivu on VH20-017-0145.

OminaisuuspisteetPeriytyvät ominaisuuspisteet
Kenttäratsastusjaos (KERJ)0 (vt. 0)0
Maastoestejaos (MEJ)521.73 (vt. 1)65.22
Esteratsastusjaos (ERJ)438.45 (vt. 1)54.81
Kouluratsastusjaos (KRJ)438.45 (vt. 1)54.81
Valjakkoajojaos (VVJ)960.18 (vt. 2)120.02
Askellajiratsastusjaos (ARJ)438.45 (vt. 1)54.81

* Periytyminen on laskettu sen perusteella, ettei toinen vanhempi periyttäisi ollenkaan pisteitä. Jos toinenkin vanhempi periyttää pisteitä, varsan pistesumma on suurempi.

NJ: 14.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - pt. Terhi - 4/12, IrtoSert

VSN: 10.06.2020 - Lallybroch - tuom. reibili - SW4 ( (4-5-4-4-4-3½-4-3½-4-3½=39,5p)
Tammikuun kantakirjaustilaisuus 20.01.2021
24 + 23 + 23 + 22 = 92p.

Valjakkovarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa (6.9.2020) palkittu VV-I-palkinnolla.

Päiväkirjat

Ei valmennuksia.

Kirjoittaja: Chao, Päivämäärä: 2020-07-27

Kimo egoisti seisoi tallin käytävällä ja tuijotti uteliaana ulos ulko-ovesta. Harjauksen välillä se korisi uhkaavasti etutarhassa käyskentelevälle Lepalle. Niinkuin iso ori olisi ikinä ottanut Onnin uhkailuja vakavasti. Vajaan metrin korkuinen valkoinen paholainen tuskin oli kenenkään mielestä kovinkaan vakasti otettava tapaus. Itseäni ainakin kikatutti Onnin tosikkomaisuus, mitä tuli muihin hevosiin. Saatuani oriin harjattua iskin sille ajovermeet niskaan ja kuolaimet suuhun. Mietin vielä olisiko pitänyt tuupata pienelle egoilijalle vielä silmälaput, mutta totesin että tänään jaksaisin jopa hieman taistella sen huomiosta, jos homma meinaisi karata käsistä. Siispä kohti ulkokenttää ja ohjasajoharjoituksia.

Lepalle piti uhota sadan metrin matkalla vielä kolmesti, kerran kiljua ja kerran polkea jalkaa. Hackneyori vähän välitti moisesta kukkoilijasta, ja sekäs Onnia vitutti vielä enemmän. Päästyämme kentälle poni onneksi unohti kilpakosijan nopeasti ja pääsimme töihin samantien. Teimme ensin perustehtäviä käynnissä: siirtymisiä askellajin sisällä ja pysähdyksiä, muutamia peruutusaskeliakin uskalsin kokeilla. Otimme käynnissä koko kentän haltuun, teimme paljon erilaisia pujottelutehtäviä ja voltteja, suunna- ja temponmuutoksia. Onni vastasi hyvin apuihin ja keskittyi upeasti annettuihin tehtäviin. Ravia ja laukkaa otettiin sitten jo pienemmällä alueella ja keräsin oriin sitä varten ympyrälle. Ravisiirtymiset sujuivat sen näköisesti, että Onni on syntynyt tekemään valjakkoponin hommia. Ori tulee tulevaisuudessa loistamaan kouluosiossa, sen verran näyttävästi se ponkaisee itsensä liikkeelle - siis ollakseen shetlanninponi. Laukannostot ovat vielä melko raakoja ja vauhdikkaita, eikä ponilla tunnu oikein tasapaino, tai takapään lihaksisto ihan riittää sellaisiin nostoihin, joita toivoisin ponin kisaradoilla suorittavan. Onneksi meillä on vielä runsaasti aikaa harjoitella, ennenkuin Onnin pitää alkaa näyttää todellisia kynsiään. Ikäänsä ja rotuunsa nähden Onni on kehittynyt huimaa vauhtia. Ikinä ei uskoisi ajettavuudesta, että kyseessä on varsin lujatahtoinen shetlanninponiori. Se on ajaessa niin miellyttävä, herkkä ja työmotivaatiolla varustettu tapaus.

Jäähdyttelimme ravilla ja käynnillä ja siirryimme sitten takaisin talliin. Otimme melko nopean ja melko kevyen treenin, josta Onni suoritui ilman suurempia vaikeuksia. Oriin kuntokin oli alkanut kohota ihan silmissä, joten ihan turhaa herran ulkoiluttaminen ei ollut. Talliin päästyämme riisuin Onnilta ajovehkeet ja harjasin sen vielä huolellisesti. Tarjoilin sille hieman mash-vettä elektrolyyttien kera juomaksi, ennenkuin raahasin valkoisen pikkuriipparin takaisin omaan tarhaansa kauas muista oreista. Samalla mietin pystyisiköhän Onni ikinä laiduntamaan tai tarhaamaan laumassa, tai edes jonkun kaverin kanssa. Täytyy ehkä kokeilla sitä joku päivä nuorempien oripoikien kanssa samaan laumaan ja katsoa, että kumpuaisiko Onninkin sisältä laumaeläin, vai onko jokainen ori, ikään ja kokoon katsomatta, vastustaja, joka pitää pistää pois päiviltä. No, aika näyttää miten meidän käy.

Kirjoittaja: Chao, Päivämäärä: 2020-09-06

Ilmoitin Onnin tilapäisessä mielenhäiriössäni valjakkonuorten laatuarvosteluun. Olin toki melkein varma, että jäisimme jopa palkinnotta, koska tilaisuudessa arvosteltaisiin myös käytöstä, ja sehän Onnilla on suurimman osan ajasta melko ala-arvoista. Lastasin kuitenkin kimon ponin hevosautoon ja lähimme kohti tilaisuutta.

Itseäni jännitti arvostelutilaisuus huomattavasti enemmän, kuin Onnia. Onni itseasiassa käyttäytyi normaalia itseään paremmin jo lämmittelyissä, vaikka paikalla oli muitakin varsoja. Ori ei esimerkiksi kimmonnut takajaloilleen kuin muutaman hassun kerran, eikä se möyhännyt muille hevosille kuin muutama hassun kerran. Ja sehän ei ole ollenkaan Onnin tapaista. Aloin olla välillä jo hieman huolissani ponistani, mahtoiko se olla sairas, kun ei tuon enempää viitsinyt riekkua ja egoilla muille hevosille? Olin jo lähdössä hakemaan kuumemittaria, kun Onni kuulutettiin arvosteluun.

Ori sai mahtavat tulokset rakenne- ja sukupisteistään ja käytöksestä ori palkittiin tajuttoman korkeilla pisteillä! Se sai käytöksestään 4/5, vaikka olin aivan varma, että tuomari toivottaa orin ulos radalta. Sitten taas tuomarin kiivetessä kuskinpukille Onni alkoi näyttää huonoja tapoja ja sen ajaminen näytti sivustaseisojan silmäänkin varsin hankalalta. Meinasin kuolla häpeästä, eihän tämän suinkaan näin pitänyt mennä, yleensä ori oli kiva ajaa mutta ihan perse muuten. Näinkö se tulisi käyttäytymään kisapaikoillakin tulevaisuudessa? Sen sijaan askellajiarvostelussa Onni taas loisti. Kaipa se latasi itseensä taas rahtusen verran enemmän testosteronia, koska sen jalkojen alle tuntui mahtuvan jopa ihan ilmaan ja ori näytti vihdoinkin parhaita puoliaan. Askellajeista saatiin pisteitä 4/5 ja toki Onni myös palkittiin ensimmäiselle palkinnolle, joten eipä tässä voi olla, kuin äärimmäisen positiivisesti yllättynyt siitä, mitä Onnista mahtaa tulevaisuudessa tulla, kun se yllättää omistajansa jo näin nuorena.